Onko pakko mennä sosiaaliseen mediaan?

Ensimmäiset kevätpäivät tönäisevät näytön äärellä istujaa. Onko mun pakko opetella tänään se Pinterest tai lisätä jaettu piiri? Mitä mun Kloutille tapahtuu jos siirränkin tämän bloggauksen ensi viikkoon? Onko mulla enää kavereita tai töitä jos vietän sunnuntain raittiissa ilmassa keväästä ja reaalimaailman ystävistä nauttien?

Istun parhaillaan sisällä, kävin jo merenrannassa juoksemassa, mutta nyt valmistelen sosiaalisen median koulutusta, jossa listaan taas ne kaikki sata syytä siihen miksi jokaisen on välttämätöntä siirtää omat työprosessinsa verkkoon ja lähteä verkostoitumaan ja oppimaan yhdessä. Vähän tökkii tänään. Nimittäin kaikkien ei mun mielestä tartte mennä sosiaaliseen mediaan.

Olen opiskellut viimeisen kolmen vuoden aikana coachingin lisäksi johdon ja esimiesten työnohjaajakoulutuksessa, jossa isona johtamiseen liittyvänä perusasiana nostetaan yhä uudelleen esille yksi tärkeä asia:

Teet työsi hyvin, jos resursoit ajankäyttösi oikein, huolehdit myös jaksamisestasi ja keskityt perustehtävääsi.

Aika moni valittaa, että Facebook vie liikaa aikaa ja yhteisöpalveluissa tapahtuvat muutokset sekä hyvän sisällön etsiminen vie liikaa aikaa. Töissä ei ehi ja kotona hmmm… on muutakin elämää, johon haluaisi paneutua.

Sosiaalinen media ei ole sinulle välttämätön asia jos olet väsynyt, ylityöllistetty tai työhösi ei liity kehittämisen tai johtamisen elementtejä. Huolehdi aina ensin siitä, että keskityt perustehtävääsi, siihen, mistä sinulle maksetaan ja että vireystilasi on sopiva. Sen jälkeen mieti voitko selvityä työstäsi paremmin jos lisäät siihen yhteisöllisiä työkaluja ja sosiaalisen median tarjoamia mahdollisuuksia, kuten:

 • tuotekehittäjänä keräät ideoita verkostoiltasi esim. G+:ssa
 • johtajana kannustat ja innostat alaisiasi esim. Yammerissa
 • markkinoijana brändäät ja osallistat kaikissa kanavissa, joissa kohderyhmänne liikkuu
 • myyjänä hoidat asiakkuuksiasi LinkedInin kautta
 • kansainvälisiä verkostojasi laajennat Twitterissä
 • seuraat toimialasi kehitystä TweetDeckin ja Linkedinin kautta

ja niin edelleen.

Kaikkien ei tarvitse olla yhtä aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Mutta suurimman osan meistä pitää jaksaa tehdä työnsä hyvin. Väitän siis, että kaikkien ei ole pakko mennä sosiaaliseen mediaan. Aina se ei edes kannata. Mutta kivaa se on aina, ja opettavaista!

Mihin työhösi liittyviin prosesseihin sosiaalinen media istuu parhaiten?

 

 • Tiina Saarinen

  Hei,
  Hyvä postaus. Olen samaa mieltä, kaikkien ei todellakaan tarvitse olla somessa aktiivisia, mutta kannattaa toki olla hajulla missä mennään, ettei kuilu repeä liian syväksi. Taistelemme aiheesta säännöllisin väliajoin mieheni kanssa, joka toimii professorina yliopistolla. Hän ei ole aktiivinen somessa ja näen kyllä selvästi miksi. Hallinnolliset tehtävät, tutkimus, opetus, alaisten johtaminen ja muut tehtävään liittyvät toimet kun vievät jo nyt reilusti yli normaalin työajan. Tilanne olisi toinen, jos hän olisi alalla jossa somesta on hyötyä, mutta matemaattisluonnontieteellisellä alalla some tuntuu aiheuttavan lähinnä ylimääräistä “kohinaa”, josta tulee hankkiutua eroon.

  Itse toimin sen sijaan ammattikorkeakoulun ura- ja rekrytointisuunnittelijana. Koen sosiaalisen median luonnollisena osana toimenkuvaani. Osana, joka tuntuu haukkaavan koko ajan enemmän aikaani, jopa niin että mopo tuntuu karkaavan käsistä. Olen huomannut monien muiden jakavan saman tunteen. Luulen että toimimme siis eräänlaisessa murrostilassa, jossa paine siirtää työnteko kokonaan someen on suuri, mutta toisaalta paine hoitaa työ myös perinteisemmin konstein painaa päälle. Toisin sanoen  kumartaessani työpäiväni aikana liian syvään somen suuntaan räjähtää sposti ja päinvastoin. Kuinka siis selvitä ja tasapainoilla ilman että pakka hajoaa tyystin? Kaikkiallahan ihminen ei voi olla samaan aikaan ja kaikkien kanssa? Vai voiko?

 • Minna Moira Parkkinen

  Itse olen miettinyt tuota josko pistäisin yrityksen pystyyn jossa olisin tavallaan ulkoistettu some-työntekijä, ihan niinkuin kirjanpitäjä. Minulla olisi useampia asiakkaita ja tekisin heille per vienti-laskutusperusteista työtä, heidän määrittelemillään työkaluilla. Miksi tämmöinen ei voisi olla mahdollista, saisi yrittäjä itse sitten keskittyä siihen olennaiseen, siihen jonka itse täysin hallitsee ja osaa ja jättäisi somen toiselle, niinkuin kirjanpitäjällekin kuitit. 

Switch to our mobile site